© Maarten Sprangh

19 mei 2018 - Loslopende honden, illegale stort van vuil, parkeren in een natuurgebied, bos-crossers, alles word zonder pardon bekeurd. Vandaag was het handhavingsdag voor de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) uit de Noord- en Noordwest-Veluwe. 

Het werk van een boa is niet zonder gevaar. Ongewapend en zonder enig ander middel van verweer dan zijn stem waakt hij over de natuur alsof het zijn eigen tuin is. Een collega van boswachter Rob Boer, parttime boa, werd kortgeleden in elkaar geslagen en hield er een gebroken neus aan over. ,,Je wordt steeds vaker verrot gescholden," meldt Boer op zijn ronde door het bosgebied tussen Epe en Nunspeet. Hijzelf verkeert nog in de luxe positie dat hij een paar handboeien bij zich heeft en bevoegd is om geweld te gebruiken. Boer: ,,Ik ben in opleiding om over een tijdje ook een wapenstok te mogen dragen. Het publiek wordt steeds agressiever en ik vind dat ze ons met respect moeten behandelen." 

Het publiek wordt steeds agressie­ver en ik vind dat ze ons met respect moeten behandelen.

Rob Boer

Bamboestokken

Op de kruising van twee brede bospaden stopt hij bij een berg bamboestokken die klaarliggen voor een outdoorspel. Na een praatje met de leiding van de activiteit stapt hij weer in de Staatsbosbeheersauto: ,,Was met ons afgesproken en ze houden zich aan de regels." Na een groet stapt hij in en rijdt stapvoets verder.

Eén lijn

,,Boa's zijn ongewapend behalve een enkeling die een wapenstok mag dragen," bevestigt Jos van der Molen, medeoprichter en coördinator van het groennetwerk. Dat is een samenwerkingsverband van alle partijen die een belang hebben in het Veluws groen, van Staatsbosbeheer, het Kroondomein, Defensie, Prorail tot de landeigenaren uit het gebied. ,,Samen staan we sterk en kunnen we één lijn trekken. Zo zijn we allemaal streng op loslopende honden en doen ons best om pasgeboren reekalfjes te redden van maaimachines." 

Streng op loslopende honden en we doen ons best om pasgeboren reekalfjes te redden van maaimachi­nes.

Jos van der Molen

'Pak ze'

Maar boa's zijn dun gezaaid (Noord- en Noordwest Veluwe in totaal 40) en het is onbegonnen werk om het hele gebied tussen het Randmeer en de IJssel goed te beschermen. Maar vandaag is het Handhavingsdag en trekken ze er vol energie op uit als Van der Molen zijn briefing eindigt met de woorden: 'Pak ze, jongens.' 

Dat is precies wat ook rechercheur Hanneke Bixerman uit Nunspeet graag hoort. Ze is natuurliefhebber in hart en nieren die elk vrij moment als boa langs het Randmeer te vinden is en er de prachtigste foto's maakt. Trots laat ze de foto's zien van flamingo's, een zeearend, nijlganzen met jongen. Samen met collega Gerrit Hobbelink zette ze negen jaar geleden het groennetwerk op waarvan ze tevens bestuurslid is.

Illegale dumpingen

Twee keer per jaar wordt er een handhavingsdag georganiseerd en trekken de boa's er op uit. Grijs (stad), groen (natuur), marechaussee en politie om de samenwerking te bevorderen en om de bevolking te laten zien dat boa's hun taak serieus nemen. Het Veluws samenwerkingsverband was het eerste in Nederland en volgens Van der Molen zo succesvol dat de manier van samenwerking in andere delen van het land wordt overgenomen. Ook al is het aantal boa's beperkt, de samenwerking heeft als effect dat illegale dumpingen van chemisch afval, loslopende honden of wat dan ook streng worden bestraft (loslopende hond 100 euro). Niet-ontdekte dumpingen hebben echter tot gevolg dat de grondeigenaar het gelag moet betalen en ervoor moet zorgen dat de rommel van zijn land verdwijnt (het verwijderen van de inhoud van drie kruiwagens asbest: 1100 euro).

 

Bron: De Stentor