© Natuurmonumenten

14 mei 2018 - Het gaat niet goed met de insecten in Nederland. Volgens Natuurmonumenten is de afname dramatisch. 'Onze leefomgeving, onze ecologische basis stort in.'

Natuurmonumenten gaf wetenschappers van de Radboud Universiteit en EIS (het Kenniscentrum Insecten) opdracht om insectentrends in Nederland te onderzoeken. Twee langlopende studies naar insectenpopulaties in natuurgebieden kwamen in aanmerking voor analyse: Wijster in Drenthe en de Kaaistoep in Noord-Brabant.

De afgelopen 22 jaar kelderde het aantal loopkevers bij Wijster met 72 procent en in De Kaaistoep nam het aantal nachtvlinders in twintig jaar met 54 procent af. Nachtvlinders en loopkevers zijn insectengroepen die in totaal 1100 soorten bevatten, ongeveer 6 procent van alle in Nederland voorkomende insectensoorten.

Hoog tempo

,,De resultaten zijn in lijn met het Duitse onderzoek dat eind 2017 verscheen en waaruit bleek dat 76 procent van de insecten in de afgelopen 27 jaar is verdwenen. Het aantal onderzoeken met onheilspellende berichtgeving stapelt zich in hoog tempo op", zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. Zo nam het aantal vogels in Frankrijk sinds 2000 met 33 procent af. Veel vogels zijn insecteneters.

In een recent rapport dat minister Carola Schouten (Landbouw) naar de Tweede Kamer stuurde, staat dat de afname van insectengroepen mogelijk het gevolg is van het gebruik van fosfaten, stikstof en bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

Het is tijd voor actie, vindt Natuurmonumenten. ,,In geen enkel Europees land is sprake van zo'n intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen als in Nederland. Dat moet anders, we moeten toe naar minder chemie, meer biologie en meer innovatie", vindt Van den Tweel.

GroenLinks laat weten zo snel mogelijk een debat te willen met de minister. ,,Ik wil actie van de minister'', zegt Kamerlid Rik Grashoff. ,,Want als het slecht gaat met de natuur is dat uiteindelijk slecht voor ons.'' Ook regeringspartij D66 uit zijn zorgen. .,,Zonder insecten, geen bloemen en planten; zonder bloemen en planten geen eten'', schrijft Kamerlid Tjeerd de Groot.

 

Bron: De Stentor