© ANP

14 mei 2018 - Met het festivalseizoen voor de deur draaien illegale drugslabs overuren om speed en xtc te maken. De politie vreest daardoor extra dumpingen van zwaar giftig drugsafval. Vooral in het oosten van het land liggen steeds meer vaten in de natuur.

Lekkende vaten met zoutzuuroplossing of zwavelzuur. Ze vergiftigen de grond en het oppervlaktewater in natuurgebieden. Het afgelopen jaar moest minstens 206 keer worden uitgerukt om gevaarlijk afval van synthetische drugslaboratoria op te ruimen, blijkt uit gegevens van de politie.

De toename is het grootst in de politieregio Oost-Nederland. Het aantal dumpingen ging daar van 25 naar 44. En dan gaat het alleen nog om afval van synthetische drugs, zoals xtc en speed. In dezelfde provincies werden nog 26 keer gifstoffen gevonden van de verwerking van cocaïne en heroïne.

In schuren en op bedrijfsterreinen stuit de politie steeds vaker op drugslaboratoria. Afgelopen jaar werden er 82 opgerold: ruim een derde meer dan in 2016. De helft van deze labs stond in Zeeland, Brabant en Limburg. Bij het maken van xtc en speed worden sterke zuren en aceton gebruikt. Criminelen lozen die vloeistoffen liefst in afgelegen gebieden.

Grote schade

De dumpingen richten grote schade aan in natuurgebieden. Geregeld moet de bodem metersdiep worden uitgegraven zodat de gifstoffen kunnen worden opgeruimd. Daar zijn hoge kosten mee gemoeid. Natuurorganisaties, gemeenten en provincies zijn tienduizenden euro’s per keer kwijt. De totale jaarlijkse schade loopt in de vele miljoenen euro’s.

Daarnaast lozen drugslabs ook op het riool. Dat leidt tot grote problemen bij waterzuiveringsbedrijven, die soms het proces moeten stilleggen. In Baarle-Nassau moest een bassin met tankauto’s worden aangevuld om inwoners van water te blijven voorzien.

De Brabantse boswachter Erik de Jonge maakte al meer dan twintig keer een dumping in zijn bosgebied mee. Na weer zo’n vondst, afgelopen vrijdag, deelde hij op Twitter een sneer uit aan drugsgebruikers. ,,Het festivalseizoen komt er weer aan, waardoor drugsproducenten nu volle bak draaien”, zegt hij. ,,Ik vind dat mensen die pillen slikken, zich moeten realiseren dat ze deze smerige dumpingen mede veroorzaken. Zonder vraag geen aanbod.”

 

Bron: Algemeen Dagblad