9 mei 2018 - Met name in het oosten van het land heb je grote kans om de ziekte van Lyme door een tekenbeet op te lopen. Dat blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. In bosrijke gebieden is sprake van de sterkste stijging van het aantal slachtoffers van het minuscule beestje.

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme is in ruim twintig jaar tijd verviervoudigd. Afgelopen jaar meldden 25,5 duizend mensen zich na een tekenbeet met een ring- of vlekvormige huiduitslag, het eerste teken van de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM.

Controleren

© ANP

In het noordoosten is het aantal mensen met Lyme fors hoger dan in de rest van het land. Op Hemelvaartsdag is het vooral in dat deel van het land traditie om te gaan dauwtrappen: mensen trekken er dan vroeg op uit voor een wandeling of fietstocht door de natuur. Dit is volgens een woordvoerder van Tekenradar een moment om extra te controleren op teken. Die zijn namelijk vooral in de lente en zomer actief in natte natuurgebieden.

De kleine zwarte beestjes bijten zich vast in je huid en voeden zich met bloed. Door het speeksel van het beestje kan het de bacterie overdragen die Lyme veroorzaakt. De toename van het aantal teken in Nederland is volgens Kees van den Wijngaard, onderzoeker van het RIVM, een van de belangrijkste redenen voor de toename van het aantal mensen met Lyme.

Concentratie

Volgens de onderzoeker is het grote aantal mensen met Lyme in het noordoosten te verklaren door de natuurgebieden daar. Teken leven namelijk in natuurgebieden met een vochtige bodem en die zijn er veel in Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland. Hij geeft daarbij wel een kanttekening: ,,De verspreiding van Lyme is een samenkomst van teken en mensen. Als ergens heel veel teken zijn, maar geen mensen, dan krijgt niemand de ziekte van Lyme."

20% is drager

© Rijksoverheid

Van de mensen die door een teek gebeten worden, wordt ongeveer twee tot drie procent besmet met de ziekte van Lyme. Wanneer de teek binnen 24 uur na de beet wordt verwijderd of als iemand een heel sterk afweersysteem heeft, kan het zijn dat het lichaam de bacterie zelf overwint. Daarnaast is niet elke teek besmet. Volgens de onderzoeker draagt ongeveer 20 procent van de teken de bacterie bij zich die Lyme veroorzaakt. Wanneer de ziekte niet snel wordt ontdekt, kan de bacterie onder andere zorgen voor zenuwpijn en -uitval en gewrichts-, huid- of hartklachten.

Staatsbosbeheer heeft een dossier over de teek en de ziekte van Lyme. Daarin wordt gewaarschuwd om 'niet te bloot gekleed' de natuur in te gaan en om (vooral kinderen)  na een wandeling een controle te houden op het lichaam op aanwezigheid van het diertje.

 

Bron: De Stentor