26 april 2018 - Bij Assel begint in juni de aanleg van een ecoduct over het spoor Apeldoorn-Amersfoort. Daarvoor verhuist spoorbeheerder ProRail eerst zoveel mogelijk dieren tijdelijk uit het gebied.

Spoorbeheerder ProRail legde al zo'n faunapassage bij Kootwijk aan; die is onlangs in gebruik genomen. Dat ecoduct leidt dieren overigens niet alleen onder het spoor, maar ook over de snelweg A1. Een ecoduct over de A1 bij Hoog Buurlo werd in 2011 geopend. De nieuwe, derde passage is het sluitstuk. Daardoor kunnen dieren beter van het ene gebied naar het andere, waarbij de kans op aanrijdingen met wild op het spoor daalt.

Hagedissen

Rond de bouwplaats zette aannemer Dura Vermeer hekken en schermen om dieren tegen te houden. 'De amfibieën en reptielen die het gebied bevolken, zoals hazelwormen, zandhagedissen en slangen, zetten we nadat we ze vangen een eindje verderop weer uit', licht ProRail toe. Om te voorkomen dat bijzondere plantjes tijdens het werk kapotgereden worden, verhuizen deze ook naar een andere plek in de buurt. 

'Er zijn verschillende manieren om de dieren te vangen. Naast het afzoeken van logische schuilplaatsen in het gebied, creëren wij ook tijdelijke schuilplaatsen door het neerleggen van tapijttegels. De onderkant van deze tegels is vaak zwart, waardoor die lekker warm worden van het zonlicht. Koudbloedige dieren zoals hagedissen kruipen hier graag behaaglijk onder en zijn dan makkelijk te vangen.'

Tegenhouden

ProRail meldt dat tot nu toe 35 zandhagedissen, 1 hazelworm, 1 gladde slang, 2 ringslangen en 1 levendbarende hagedis zijn verhuisd. 'Ze kunnen tijdens de bouw niet meer terug het werkgebied inkruipen. Het witte plastic langs het spoortalud is geen zwerfafval, maar een scherm om dieren tegen te houden.'

Natuurbrug Asselsche Heide komt in het verlengde te liggen van het iets zuidelijker gelegen ecoduct Hoog Buurlo over de snelweg A1. De faunapassage wordt 25 meter lang en 50 meter breed en moet over een jaar klaar zijn.

 

Bron: Algemeen Dagblad