LOERBEEK/ ZELHEM - Dat er in drie dagen tijd vijf dassen  zijn doodgereden in de Achterhoek en Liemers is níet de schuld van de jagers. Ze worden daar ten onrechte van beschuldigd, zeggen ze zelf.

Vorige week werden er dode dassen gevonden in Loerbeek, Zelhem, Vorden, Wichmond en Rha, nadat eerder ook in Brummen en Sinderen al dode dieren waren gevonden. 

Volgens Bart Hesse van Das&Doom, de organisatie die zich inzet voor een gezonde dassenpopulatie in Nederland,  is de vossenjacht mede de oorzaak van de dassensterfte. De jagers zouden vossenburchten afgraven, maar daarbij per abuis ook geregeld dassenburchten vernielen omdat die er erg op lijken.

©

'Kan niet'
,,Kan niet’’, zegt woordvoerder Erik Koffeman van de faunabeheerenheid Gelderland, ,,want jagers mogen op het ogenblik helemaal niet op vossen jagen.’’ Dat mocht maar tot 1 maart. Hij denkt dat eerder het ingaan van de zomertijd de oorzaak is van de aanrijdingen met dassen. ,,Het duurt een paar weken voor de dieren er aan gewend zijn dat het verkeer eerder op gang komt.’’

Volgens Anjo Otten van de wildbeheereenheid Wisch in de Oude IJsselstreek zijn er ook amper jagers die burchten uitgraven. Ze denkt eerder dat dassen wat meer gaan zwerven als er jonge dassen worden geboren. ,,De oude jongen worden dan uitgestoten en gaan op zoek naar en andere plek.’’

 

Bron: De Gelderlander.