© Rikkert Harink

10 maart 2018 - De padden zijn eindelijk begonnen aan hun jaarlijkse trek.  Vanwege de vorstperiode eind februari en begin maart zijn ze rijkelijk laat. Nu wordt uit alle delen van het land de jaarlijkse trek van de lentebodes gemeld.

Padden hebben een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius en vochtig weer nodig om uit hun schuilplaats te komen. Vandaag zijn de omstandigheden ideaal.  Het is vandaag de eerste echte lentedag  met een temperatuur van 15 graden in De Bilt. 

Dit weekeinde worden de amfibieën met duizenden tegelijk wakker om op zoek te gaan naar de poelen waar ze paren. In heel het land staan vrijwilligers klaar om te helpen met oversteken. De paddentrek duurt meestal zo'n zes weken maar ook dat hangt van het weer af.

,,Vanavond moet blijken of hoe druk het wordt. Padden trekken in het donker. Het is warm en vochtig, maar een week geleden was het nog koud. Padden voelen haarfijn aan of het water waar ze willen paren al de juiste temperatuur heeft,'' zegt Diana van de Lely van de Dierenbescherming. 

Hardlopers

Van de Lely heeft in de regio Den Haag vanavond 200 mensen paraat om de padden bij drukke wegen over te zetten. In heel het land zijn duizenden mensen actief om de padden te helpen. Ook staan er borden om het verkeer te waarschuwen. ,,Die borden zijn er niet alleen voor auto's, maar ook voor fietsers en hardlopers.'' 

 

Bron: De Gelderlander.