© DG

OOSTERBEEK 10 maart 2018 - ,,Het is de zoveelste keer in korte tijd dat er drugsafval is gevonden. Het is heel triest, want het kost ons elke keer handenvol geld." Aan het woord is boswachter Ben Oosting van het Geldersch Landschap en Kasteelen.

De boswachter reageert op de vondst van een grote hoeveelheid chemisch afval in de bossen rond Oosterbeek. De vaten, waaronder drie met een inhoud van duizend liter, zijn afkomstig van een drugslaboratorium. Wandelaars hebben zaterdagmorgen op de Loopbergenseweg en langs de Bilderberglaan het chemisch afval aangetroffen en de politie geïnformeerd.

Oosting kreeg afgelopen najaar in korte tijd drie keer te maken met de illegale lozing van vaten met chemische vaten op het Oosterbeekse landgoed Mariëndaal. ,,In principe betalen we elke keer 7200 euro voor het opruimen van de troep. De kosten zijn namelijk voor de eigenaar van de grond. Dat is geld dat we dus niet meer in het onderhoud van onze landgoederen kunnen steken’’, vertelt Oosting.

Weinig gelekt

De politie heeft meteen onderzoek gedaan naar de herkomst van de vaten. De daders gingen vrijdagnacht op beide Oosterbeekse locaties hetzelfde te werk. Eerst worden de vaten vastgebonden met gele spanbanden. Het uiteinde van de band hebben ze aan een boom gebonden. Als de vrachtwagen wegrijdt schuift de lading vanzelf van de laadbak. Vrijdagnacht raakte één van de vaten lek. ,,Ik heb begrepen dat er weinig spul gelekt is. Dat zal met een paar scheppen zand verholpen. Waarschijnlijk horen de vaten op de twee locaties tot dezelfde lading, maar dat is nog in onderzoek’’, zegt Oosting.

Geldersch Landschap heeft naar aanleiding van de vondsten van vorig jaar de parkeerplaats afgesloten. Oosting: ,,We kunnen de bossen niet afsluiten. Dat is geen doen. Ze zullen altijd een plekje vinden om die troep kwijt te raken. Extra toezicht? Dat is leuk, maar ik beheer 1.000 hectare. Als ik op de ene plek ben weet ik niet wat aan de andere kant gebeurt. Het is ondoenlijk. Dit is een landelijk probleem.’’

 

Bron: De Gelderlander.