© Carlo ter Ellen DTCT

OOTMARSUM - 6 februari 2018 - Het is de nachtmerrie van veel boswachters: loslopende honden die wild de dood injagen. Afgelopen zondag was het weer raak in het Springendal. De boswachters Korbee en Buunen kondigen aan dat ze in het vervolg zonder pardon bekeuren als hondeneigenaren hun viervoeters los laten lopen.

Voorzichtig tilt Roel Korbee de kop van de dode reebok iets op. „Kijk”, zegt hij, wijzend naar bloedsporen op de hals. „De hond heeft in zijn luchtpijp gebeten. Na verloop van tijd is hij dus eigenlijk gestikt.” De toezichthouder van Staatsbosbeheer stelt vast dat het dier een ‘ellendige dood is gestorven’.

Bloederige hondenbeet

De dode reebok ligt pal aan de oever van de Springendalsebeek, op één van de mooiste en meest ontoegankelijke plekjes van het natuurgebied tussen Oud-Ootmarsum, Vasse en de Duitse grens. Korbees collega Jeroen Buunen is meegekomen naar de ‘plaats delict’. Hij ontdekt nog meer verwondingen bij de naar schatting twee jaar oude reebok: onder meer een bloederige hondenbeet aan de binnenkant van een van de achterpoten. Ook de rechtervoorpoot blijkt gebroken. „Misschien is het dier in blinde paniek wel ergens tegenaan gelopen.”

Buunen schudt zijn hoofd als Roel Korbee reconstrueert wat er zondagmiddag gebeurd moet zijn. „Zo vreselijk herkenbaar.” Ondanks alles prijzen de beide boswachters zich gelukkig dat het dierenleed in het Springendal door getuigen is gezien. Want: „Loslopende honden die dieren achternagaan en aanvallen met alle gevolgen van dien. Het gebeurt veel vaker dan we denken en dan ons lief is. Maar dat zien wij dan niet.”

Getuigen

Terug naar zondagmiddag half twee. Wandelaars ontmoeten in het bos tussen de Mosbeekweg en de Hooidijk een man en een vrouw met twee honden: een herdershond en een grote zwarte hond. De wandelaars storen zich aan het feit dat de honden niet aangelijnd zijn, zeggen er wat van en lopen verder. Even later hoort een van de getuigen geschreeuw en geblaf tussen de bomen. Hij loopt eropaf en ziet dat de herdershond een reebok aanvalt en meerdere keren bijt. De man probeert tussenbeide te komen maar de agressieve hond komt steeds terug en laat zich pas na enige tijd verjagen. De wandelaars met hun honden zijn ineens spoorloos verdwenen, maar de getuige alarmeert boswachter Roel Korbee. Die kan echter niet meer dan constateren dat de aangevallen reebok bij het voorval het leven heeft gelaten.

Grote mond

„Dit is onverteerbaar”, zeggen Buunen en Korbee. De twee boswachters kennen het risico van loslopende honden in een natuurgebied als geen ander. „Als we hondenbezitters erop aanspreken, zeggen ze altijd: dat doet mijn hond niet. En als we een bon uitschrijven, worden ze nog boos ook en krijgen we een grote mond.”

Maar de maat is voor Korbee en Buunen vol. Vanaf nu geldt er wat hen betreft geen pardon meer voor baasjes die hun honden los laten lopen in de natuur, hoe klein en ongevaarlijk de viervoeters ook zijn. „Als een hond losloopt, volgt een bekeuring van rond de 100 euro. Wie niet horen wil, moet het maar in de portemonnee voelen.”

Eigenaar

De eigenaar van de loslopende hond heeft zich inmiddels gemeld bij Staatsbosbeheer. De man meldde zich, nadat hij op Facebook een foto van zijn hond had gezien. Volgens Korbee beweerde de man in een eerste reactie er niets van hebben te geweten dat zijn hond, een herder, een 2-jarige reebok aanviel in het natuurgebied bij Oud Ootmarsum.

Korbee heeft dinsdagmiddag een gesprek met de man. Of er stappen tegen de man worden genomen, is niet bekend. „Ik wil eerst met de man praten”, aldus Korbee.

 

Bron: Tubantia.