© Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

ARNHEM - 11 januari 2018 - Henk van Gelder. In Gelderland worden inmiddels meer drugsvaten gedumpt dan Limburg. De provincie is pijlsnel in de landelijke top 3 terecht gekomen.Dat meldt hoofdcommissaris Oscar Dros van de politie Oost-Nederland. Vooral in het zuiden van Gelderland wordt keer op keer afval uit chemische drugslaboratoria aangetroffen. In 2015 waren er nog minder dan twintig illegale lozingen. In 2016 verdrievoudigde dat aantal. Ook 2017 laat een stijging zien, stelt Dros. Dat waren er in de eenheid Oost-Nederland 71.

Olievlek

De politie maakt zich grote zorgen. Volgens politiechef Dros is er geen sprake van een verschuiving van het probleem, maar juist van een uitbreiding. ,,Er is sprake van een olievlekwerking.’’ Lange tijd werd vermoed dat door de extra jacht in Zuid-Nederland drugscriminelen in Gelderland een nieuw 'luilekkerland' hadden gevonden. Dros wil dat de politie extra gas geeft. Elk gevonden drugsvat in 2018 moet worden onderzocht, zo luidt zijn bevel. ,,Die vaten zijn visitekaartjes van akelige criminele netwerken. Vergis je niet: die criminelen maken zich vaak niet alleen schuldig aan de productie van drugs maar ook aan andere delicten, zoals geweld’’, aldus de politiechef.

© Politie Maurik.

Cybercrime

Een ander vlak waar de politie Oost-Nederland vanaf nu meer aandacht aan gaat geven is cybercrime. Daarbij gaat het om Ddos-aanvallen en hacken, zegt hoofdofficier van justitie Oost-Nederland John Lucas. ,,Dat vraagt echter een hele andere aanpak. Het kan zijn dat iemand op een zolderkamertje in ons gebied achter zijn computer zit, maar dat de server in Afghanistan of Pakistan staat en iemand in Zuid-Amerika wordt afgeperst. Daar moeten we grote stappen in gaan zetten.’’

Zie hier alle cijfers van de politie-eenheid Oost-Nederland (pdf).

 

Bron: De Gelderlander.