's-Hertogenbosch, 14 september 2016 - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Venray veroordeeld tot geldboetes van in totaal 590 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. De motorcrosser reed over een bospad waar hij niet mocht komen en veroorzaakte een ongeval waarbij een BOA een zware armbreuk opliep.

De man reed in maart vorig jaar - samen met 2 anderen - op zijn crossmotor over een bospad in Overloon. Daar vond een controle op illegale motorcrossers plaats. De man kwam met zijn motor in aanraking met een BOA die met een stopbord in haar hand probeerde de man tot stoppen te manen. Zij brak hierbij haar arm. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend reed en veroordeelt hem daarom tot een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Voor het illegaal op een motor betreden van het bospad krijgt hij een boete van 90 euro. De rechtbank spreekt de man vrij van een tenlastegelegde mishandeling van een van de BOA’s.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij dicht op zijn voorganger en met een voor de situatie ter plaatse te hoge snelheid reed op een plek waar hij niet mocht rijden. Zeker omdat hij had moeten beseffen dat er op die bewuste zondagochtend andere weggebruikers in het bos zouden kunnen zijn. Die kans werd nog reëler toen de man nabij het bospad een auto had zien staan. Toch minderde hij geen vaart. De man toonde daarmee geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel.
Anderzijds weegt de rechtbank zwaar mee dat de controleplaats en de wijze waarop de controle door de BOA’s werd uitgevoerd, gevaarlijke situaties konden opleveren. De rechtbank acht het onverantwoordelijk van de BOA’s om kennelijk alles in het werk te willen stellen om illegale motorcrossers te beboeten en daarmee de veiligheid van de crossers en die van zichzelf uit het oog te verliezen. Ook toonde de verdachte oprecht berouw, is hij niet eerder veroordeeld en liep hij zelf ernstig letsel op bij het ongeval.

De man moet het slachtoffer van de aanrijding een schadevergoeding betalen van ruim 500 euro. Dit bedrag was aanvankelijk hoger maar werd door de rechtbank gehalveerd vanwege medeschuld van het slachtoffer. De andere 2 motorcrossers werden door de kantonrechter veroordeeld tot ieder een totale geldboete van 290 euro en 2 maanden voorwaardelijke rijontzegging. De man die voorop reed op het bospad, moet de BOA die haar arm brak bovendien een schadevergoeding van 50 euro betalen.

 

Bron: De Rechtspraak.