© Jan Ruland van den Brink

20 april 2017 - Wild heeft in toenemende mate last van mensen die overdag de natuur in gaan en dieper de bossen in trekken. Natuurbeheerders zien dat dieren worden verstoord en daardoor de weg oprennen.

Reeën

Dit leidt tot meer aanrijdingen, met name in de Achterhoek. Vooral reeën zijn het slachtoffer. In heel Nederland worden jaarlijks 11.000 reeën aangereden. Dat meldt de Faunabeheereenheid Gelderland. 

Woordvoerder Erik Koffeman: ,,Jaren steeg het aantal aanrijdingen van reeën. In Gelderland en met name op de Veluwe hebben we dat kunnen stabiliseren door allerlei maatregelen. Maar er zijn regionale verschillen. In het coulissenlandschap van de Achterhoek, waar de landschapselementen kleiner zijn, wordt een schichtig dier sneller opgejaagd.’’

Overdag

Dat merken de wildbeheerders in die regio. Opmerkelijk is dat reeën buiten de gebruikelijke plaatsen worden aangereden. En dat gebeurt ook nog eens overdag. ,,Jaren geleden vielen de slachtoffers vooral in de schemering en het donker'', zegt Jurgen Hijink van de Wildbeheereenheid Winterswijk. De stijging van het aantal verongelukte reeën in de Achterhoek volgt op een daling.

Door de plaatsing van wildspiegels nam het aantal aanrijdingen af. In de kleine spiegels op de paaltjes in de berm wordt het licht van de passerende auto weerkaatst, waardoor de ree zich van het licht afkeert en de weg niet oversteekt.

Recreanten

Volgens de zegsman van de wildbeheereenheid wordt de rust van de reeën en andere dieren, vaak verstoord. Niet door het autoverkeer maar door recreanten. ,,Het buitengebied wordt meer opengesteld en ook door meer mensen gebruikt. Mensen zijn zich vaak niet eens bewust van het probleem dat ze door hun aanwezigheid veroorzaken. Ze zien het niet.’’

Honden

Dat constateert ook Bart van der Aa, boswachter voor Natuurmonumenten bij de Sint Jansberg en de Mookerheide. ,,Er komen veel mensen. Ze blijven langer en trekken dieper de natuurgebieden in. Hardlopend, met een mountainbike of wandelend met GPS-coördinatie. En ze houden hun honden niet aan de lijn. Ze hebben niet in de gaten wat die honden uitspoken.’’

In het werkgebied van Van der Aa wordt niet meer wild aangereden. Ook Thijmen van Heerde, die voor Staatsbosbeheer De Gelderse Poort en de bossen rond Groesbeek beheert, ziet niet meer aanrijdingen.

 

Bron: De Gelderlander