© Lex van Lieshout ANP XTRA

Wie in Gelders natuurgebied buiten de paden wandelt of zonder vergunning met de mountainbike het bos in gaat, loopt groter risico op een boete. Verschillende controleurs gaan dit jaar nauwer samenwerken om overlast te voorkomen, meldt de provincie Gelderland.

Beschermen

Het gaat om toezichthouders van de gemeenten, provincie, terreinbeheerders, landgoedeigenaren, maar ook de hengelsportfederatie. ,,Doel van deze controles is niet alleen de natuur beschermen en de samenwerking stimuleren. We willen ook de gebruikers van die natuur bewust maken van hun gedrag,'' aldus de provincie in een persbericht.

De aftrap was een gezamenlijke controle door boswachters en politie in het Bergherbos in Beek.  Daar hebben de reeën inmiddels kalfjes; wie zomaar het bos ingaat, kan de dieren verstoren. Daarom zijn er niet alleen vier bekeuringen uitgedeeld voor loslopende honden, maar ook twee boetes voor mensen die zich buiten de paden en wegen bevonden. ,,Van de ruim 150 mountainbikers kregen er 18 een bekeuring voor het niet kunnen tonen van de benodigde vergunning,'' aldus de provincie.

De controleurs gaan niet wekelijks met elkaar op pad, maar kiezen hun momenten. Het gaat om periodes waarin de effecten van overtredingen het grootst zijn. ,,Zoals de start van het broedseizoen, de zoogperiode en de bronstperiode,'' aldus de provincie. 

Afspraken

Per controle maken de partijen afspraken over de handhaving; de verschillende organisaties hebben ieder een aandachtsgebied. De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor de natuur en controleert op de bescherming van de kwetsbare natuur.

In steeds meer natuurgebieden moeten bosfietsers een vignet of vergunning bij zich hebben. Er is in Nederland nog niet een landelijk dekkende vergunning.

Bron: AD