© William Moore

10 april 2017 - Weidevogelbeschermers en de politie in Brabant constateren een opmerkelijke toename van leeggeroofde kievitsnesten in de grensregio. In de afgelopen weken hebben dieven bijvoorbeeld al toegeslagen in Gilze, Wintelre en Someren.

In Wintelre werden dieven betrapt met 27 eieren. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de jonge vogels te verkopen, aldus coördinator soortenbescherming, Jochem Sloothaak, van het Brabants Landschap.

Als mogelijke oorzaak van de toename noemt Sloothaak het verbod op het rapen van kievitseieren dat sinds vorig jaar ook geldt in Friesland. Het rapen van kievitseieren was in de rest van Nederland al verboden. Verder speelt de levendige vogelhandel in België vermoedelijk een rol. ,,We merkten vorig jaar al een toename maar dit seizoen is echt bizar.''

Zakcentje

Sloothaak wil geen exacte bedragen noemen die met de illegale handel kunnen worden verdiend. ,,Het levert een aardig zakcentje op. Het is makkelijk verdiend en mooi meegenomen als je niet veel te makken hebt.''

In Brabant zijn zevenhonderd vrijwilligers actief die op weilanden zoeken naar nesten om ze te markeren met stokken of te registreren in een databank. Loonwerkers kunnen zo rekening houden met de nesten als ze het land bewerken. Door de markering met stokken is het voor dieven makkelijk om de nesten te vinden en leeg te halen.

Er is afgesproken om altijd aangifte te doen na de ontdekking van diefstal.

 

Bron: AD