Verweesde dasjes in het opvangcentrum. Das&Boom
Verweesde dasjes in het opvangcentrum. © Das&Boom

6 oktober 2016 - Das & Boom opent een meldpunt. Sinds ruim een jaar wordt de grootst mogelijke onzin over de das verspreid, duidelijk wordt dat enkele belanghebbenden bewuster erop uit zijn dit prachtige roofdier in diskrediet te brengen. Dit stelt Stichting Das & Boom, de waakhond die Vereniging Das & Boom bij haar opheffing in 2006 achterliet om het behaalde succes, het behoud van de das, te bewaken.

Door de das zou niemand in het buitengebied van Friesland nog een gaaf gazon hebben. Ook zou de das verantwoordelijk zijn voor zoveel schade aan maïs dat het nauwelijks meer zin heeft om maisakkers in Friesland en Drenthe aan te leggen. Ook zou in deze provincies de dassenpopulatie exploderen. Er zouden maar liefst 5.500 dassen in Drenthe leven, in werkelijkheid zijn dit er nog geen 500. 5.500 dassen betreft de totale Nederlandse dassenpopulatie. Tot voor kort behoorden de populaties van Drenthe en Friesland tot de kleinste van Nederland. In 2016 zijn deze dassenpopulaties door lichte groei gelukkig weer levensvatbaar te noemen. De meeste gebieden waar de das nu niet voorkomt zijn voor hem ongeschikt, daar zal hij zich niet vestigen. Ook op plekken waar de das wel voorkomt zijn en blijven de aantallen beperkt. Dassen zijn territoriale dieren en binnen één territorium is maar plaats voor één familie.

Volgens berichten uit de media rijst de dassenschade de pan uit. De feiten verstrekt door het Faunafonds geven een totaal ander beeld. De afgelopen jaren is het jaarlijks uitgekeerde schadebedrag stabiel. Bovendien wordt alle schade door dassen voor 100% vergoed. Niet alleen de das veroorzaakt schade in maisvelden, ook bijvoorbeeld wilde zwijnen.

In de media verschijnen berichten over dassen die in kerkhoven graven en paardenrenbanen onveilig maken, terwijl in dit soort gevallen simpelweg een ontheffing kan worden verleend voor het verstoren en verjagen van de dassen. Hierin lijken veel van de klagers echter niet geïnteresseerd; zij willen de das gewoon dood hebben. Pers als ‘Nieuwe Oogst’ en ‘De Boerderij’ nemen niet-aflatend berichten uit het buitenland over, dat dassen daar ziektes overbrengen aan het vee. Wanneer vervolgens in Nederland bij tweehonderd doodgereden dassen geen ziektes geconstateerd worden, kopt de landbouwpers: “Dassen in Nederland nog niet ziek.” Kennelijk is het enkel nog wachten. Nu al wordt er gevraagd om afschot van dassen. Statenleden en Gedeputeerden worden onder druk gezet om toezeggingen te doen, zodat zodra de nieuwe natuurwet – die voor de das veel slechter is dan de oude –van kracht wordt meteen begonnen kan worden het aantal dassen te decimeren.

De werkelijkheid is echter dat op uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer, opeenvolgende regeringen een landelijk dassenbeschermingsplan hebben uitgevoerd. Dit is het enige succesvolle beschermingsplan wat binnen de gestelde termijn gerealiseerd is. De Tweede Kamer heeft in vijftien jaar zorgvuldig het beheer geëvalueerd en zijn blijdschap uitgesproken over dit succes. De zeven provincies waarin de das destijds voorkwam hadden zelfs hun eigen beschermplannen, ook de daarin gestelde doelen zijn op de meeste plekken gehaald. Deze doelen waren duidelijk geformuleerd: het streven is gericht op optimale dichtheden en een optimale wettelijke bescherming.

Afgelopen weken blijkt dat de hetze tegen de das ertoe leidt dat een groeiend aantal lieden het recht in eigen hand neemt. Vanuit het hele land bereiken ons berichten van vernielde, uitgegraven en dichtgestopte dassenburchten. Oude, beproefde moordmethodes om de das uit te roeien worden weer van stal gehaald, zoals klemmen, gas, strikken en geweren.

Meldpunt Das & Boom

Das & Boom roept iedereen op waakzaam te zijn voor het welzijn van de das, en verdachte zaken bij Das&Boom te melden. Voor dringende situaties zijn wij telefonisch 24 uur per dag bereikbaar.

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
noodnummer: 024 – 684 22 94

 

Bron: Barneveld Vandaag.