Bezoekers aan het Nationale Park De Hoge Veluwe mogen vanaf 1 januari volgend jaar niet meer wandelen buiten de paden. Het park hoopt dat door het verbod op 'struinen' de edelherten zich meer op hun gemak gaan voelen.

,,Normaal leven herten in groepen van tien tot twaalf. Hier zijn ze met veertig à vijftig dieren bij elkaar. Ze doen dit alleen als ze zich niet op hun gemak voelen en er 'gevaar' dreigt. We hebben hier binnen een projectgroep al enige tijd onderzoek naar gedaan en hebben al diverse andere maatregelen genomen. Maar dat was zonder succes. We hebben daarom besloten om het struinen te verbieden en hopen dat dit gaat helpen'', aldus hoofdbedrijfsvoering Jakob Leidekker. Het park breidt de wandelmogelijkheden wel uit omdat veel rustgebieden worden opgeheven.

Personeel gaat controleren of mensen zich aan het verbod op struinen houden. ,,De meeste mensen blijven op de paden, dus het gaat ook maar om een klein deel van de bezoekers. Mensen vinden dit misschien jammer, maar we denken dat dit het beste is voor de edelherten. We gaan de komende tijd monitoren wat de maatregel voor effect heeft op de dieren. We hopen dat dit de sleutel is die tot succes leidt'', aldus Leidekker.

Bron: AD