29 mei 2013 - Wandelaars die in het bos stuiten op een ogenschijnlijk sneu en verlaten reekalf, moeten het dier vooral laten liggen. Die oproep doet de gemeente en de natuurorganisaties.

In mei en juni worden veel jonge reeën en edelherten kalveren geboren en is de kans groot dat u tijdens een wandeling in het bos op een kalf stuit dat slaapt of beschutting zoekt. De moeder is altijd dicht in de buurt. Het moederdier en de kalfjes zijn namelijk niet de hele dag bij elkaar, maar moeder houdt vanaf enige afstand haar kroost wel in de gaten. Goedbedoelde acties om de dieren mee te nemen naar bijvoorbeeld de Dierenambulance zijn niet nodig en werkt averechts. Na aanraking door de mens, wordt het kalf meestal niet meer door de moeder aangenomen. Ook worden er nog wel eens een kalf opgestoten of gebeten door een hond. Ook in de losloopgebieden moet u goed op uw hond letten.

Denkt u toch dat een ree/herten(kalf) gewond is of dat het hulp nodig heeft, neemt u dan direct contact op met het opvangcentrum regio Gelderland, tel 0314 – 390027 / 06-1256768.

Alle adviezen nog eens kort op een rijtje:

* Blijf op de paden
* Raak een reekalf nooit aan
* Laat het kalf met rust
* Neem het kalf nooit mee
* Let op uw hond

Meer informatie kunt u vinden op:

www.opvangnoach.nl
www.stichtingreeenopvangnederland.nl
www.reewild.nl 


Bron: Gemeente Ermelo