15 september 2014 - Twee 15-jarige jongens uit Son en Breugel voeren gistermiddag in een speedboot op het Veluwemeer over meerdere zwanen. De jongens hebben zich inmiddels met hun ouders gemeld bij een politiebureau in Brabant.

Een getuige die aan de kant van Hierden aan wal stond zag het gebeuren, maakte foto's en alarmeerde de politie. De getuige plaatste de foto's van het incident, waar de jongens duidelijk herkenbaar op stonden, op Facebook, waarna deze massaal zijn gedeeld.

Verspreiding

De politie is uiteraard blij dat de jongens zich gemeld hebben, maar benadrukt ook dat het niet zonder risico is om foto's van mensen die een strafbaar feit plegen breed te verspreiden. In de reacties op internet staan diverse namen genoemd van personen die niets met dit voorval te maken hebben.

In eerste instantie werd er bericht over meerdere dode zwanen, maar vermoedelijk is slechts één zwaan daadwerkelijk geraakt door de speedboot. Het is niet bekend of de zwaan gewond geraakt is. Medewerkers van de omgevingsdienst van de provincie hebben na het voorval uitgekeken naar dode of gewonde zwanen, maar daarbij niets aangetroffen.

Naast het opjagen van de zwanen, mocht de 15-jarige bestuurder van de boot helemaal niet in een dergelijk speedbootje varen. Dat mag pas vanaf 18 jaar en dan ook alleen met een vaarbewijs. De politie maakt proces-verbaal op tegen de twee jongens en draagt dit ter beoordeling over aan het Openbaar Ministerie.

Bron: Algemeen Dagblad.