© Anke Arts

23 november 2018 - De meest effectieve manier om het aantal wildaanrijdingen op de N310 tussen Nunspeet en Elspeet terug te dringen, is het verlagen van de maximumsnelheid naar 60 kilometer per uur. Dat betoogt onderzoeker en ecoloog Edgar van der Grift van de universiteit in Wageningen.

Uit tellingen van Vereniging Wildbeheer Veluwe blijkt dat de negen kilometer lange N310 tussen Nunspeet en Elspeet een hotspot is voor wildaanrijdingen. Het aantal ongevallen is de laatste jaren bovendien weer aan het stijgen. In 2017 was er zelfs bijna sprake van een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. In totaal vonden er 69 toen wildaanrijdingen plaats op de N310.

Deze cijfers baren de gemeente Nunspeet zorgen. Het college van burgemeester en wethouders is daarom op zoek naar maatregelen om het aantal wildaanrijdingen terug te dringen. Het bureau Natuurlijk Fauna-advies uit Vaassen moet daarbij helpen.

Wildreflectoren 

Van der Grift merkt dat veel maatregelen simpelweg niet werken. ,,Zo blijken wildreflectoren niet effectief omdat het achterliggende principe niet werkt.” Deze zijn bedoeld om klein en groot wild af te schrikken. Een reflecterend molentje wordt aan een hectometerpaaltje bevestigd en op het moment dat er verkeer voorbij raast, moet dat gaan draaien. De verlichting van een auto wordt dan naar de berm geflecteerd en dat zou het wild ervan moeten weerhouden de weg over te steken. ,,Maar in de praktijk blijken dat dus niet te werken”, weet Van der Grift. Volgens de onderzoeker speelt gewenning hierbij mogelijk een rol. ,,Na een tijdje reageren de dieren er dan niet meer op.’’

,,Het is voor mij lastig voor mij om een ‘kant en klare oplossing’ te schetsen voor het probleem in Nunspeet, want ik ken de lokale situatie niet precies’’, vervolgt Van der Grift. ,,Maar in zijn algemeenheid geldt dat onderzoek heeft laten zien dat met name faunarasters effectief zijn in het reduceren van wildaanrijdingen. Wilddetectiesystemen zijn ook kansrijk. Daarnaast is bekend dat het verlagen van de rijsnelheid het aantal aanrijdingen met fauna vaak drastisch kan terugdringen.’’

Oplossingen

Natuurlijk Fauna-advies uit Vaassen doet momenteel onderzoek naar mogelijke oplossingen voor de wildproblematiek op de N310. De resultaten worden naar verwachting in de eerste helft van 2019 gepresenteerd.

 

Bron: De Stentor.