© Jan Ruland van den Brink

HEELWEG/VARSSEVELD - 15 september 2018 - Achterhoekse jagers krijgen het druk het komende jaar. Zij moeten ruim 100 meer reeën afschieten dan afgelopen seizoen, om een verdere stijging van het aantal aanrijdingen te voorkomen. ,,Ik ben dit jaar al 40 keer uitgerukt voor een botsing met een ree’’, zegt Ruurd Winkelhorst van de Wildbeheereenheid (WBE) Wisch. ,,Is dat veel? Ja, té veel.’’ De inwoner van Heelweg is één van de 35 zogeheten valwildverlofhouders in de Achterhoek. Hij wordt gebeld als iemand een ree tegen de bumper heeft gehad.

834 aanrijdingen

In deze streek is dat vorig jaar 834 keer gebeurd. Hotspots zijn Gendringen-Bergh, Zelhem-Doetinchem, (beide 72 aanrijdingen), Winterswijk (71) en IJssel Oost (het gebied rond Steenderen) met 82 aanrijdingen. Jager Winkelhorst herkent zich in die plekken. ,,De Zelhemseweg tussen Varsseveld en Halle is een berucht stuk, net als de Doetinchemseweg tussen Westendorp en Doetinchem, de weg door de Slangenburg. Ook naar dat wegdeel moet ik vaak toe’’, zegt hij. Zijn taak is het genadeschot te geven als het dier nog leeft, of de reeds dode ree mee te nemen. Het doodgereden dier gaat naar een wildslager, waarna het vlees als een authentiek stukje Achterhoeks wild op het bord van smulpapen belandt. ,,Natuurlijk gaat het kadaver alleen naar de slager als het vlees nog geschikt is voor consumptie’’, zegt Winkelhorst.

1.000 reeën erbij

© Qphoto

Doordat er in een jaar tijd bijna 1.000 reeën zijn bij gekomen in de Achterhoek, is de kans op een botsing met het dier ook groter. Daarom gaan jagers er meer afschieten en stijgt het aantal te doden reeën naar boven de 2.000. ,,Minder reeën betekent meer verkeersveiligheid, doordat er een kleinere kans is op een aanrijding’’, zegt Winkelhorst. De dieren kunnen er zelf weinig aan doen dat ze worden aangereden. Winkelhorst: ,,Zij volgen routes die al eeuwen bestaan. Als de mens er een weg doorheen legt, kiest de ree niet plots een andere route.’’ Er ligt daarom volgens hem ook een grote verantwoordelijkheid bij de automobilist. ,,Veruit de meeste aanrijdingen zijn op wegen in het buitengebied, waar 60 gereden mag worden maar mensen vaker 80 of 100 rijden. Rem dan maar eens op tijd als er een plots een ree voor de koplampen opdoemt.’’

Volgens Faunabeheereenheid Gelderland kan tot 80 procent van de aanrijdingen met grofwild voorkomen worden als mensen minder hard rijden.

 
 
Bron: De Gelderlander.