© Boswachter Tim

6 april 2017 - De boswachters in De Biesbosch roepen baasjes op om overal hun hond aan te lijnen. De regels worden strenger.

Een foto van een zwaargewonde ree, aangevallen door een hond wiens bek rood is van het bloed, is voor boswachters in heel het land aanleiding om een dringende oproep te doen aan mensen die hun viervoeters uitlaten in natuurgebieden. Zelfs al is het toegestaan: laat de hond niet los.

,,Daar ben ik het hartgrondig mee eens’’, stelt boswachter Jacques van der Neut die al sinds mensenheugenis rondloopt in de Dordtse Biesbosch. ,,Elk jaar hebben we in dit natuurgebied incidenten. Honden rennen achter reeën aan, vergrijpen zich aan loslopende schapen of vallen paarden aan. Zodoende heeft een ruiter wel eens zijn arm gebroken, toen een hond een paard beet en hij er af viel.’’ 

Zijn collega Thomas van der Es, die tevens werkzaam is aan de Brabantse kant van de Biesbosch, probeerde onlangs tevergeefs in te grijpen toen hij zag hoe een hond een haas achterna zat. ,,Je kunt dat een hond niet kwalijk nemen. Het is natuurlijk gedrag. Maar daarom vragen we om de hond aan te lijnen in natuurgebieden. De beesten zijn van harte welkom in de Biesbosch, maar de maatregel is echt nodig om dieren niet te storen.’’

De timing van boswachter Tim Hogenbosch uit Utrecht, die de foto van de ree publiceerde, is volgens Van der Neut niet toevallig. ,,April is broedtijd. Dieren zijn bezig met voorbereidingen en maken nesten. Straks liggen de ree-kalveren in het veld. Dat is reden om honden aan te lijnen.’’ De bazinnen van Bella en Molly geven hem groot gelijk. De Dordtse dames laten hun honden uit aan de Bildersteeg in Stadspolders. Vlakbij de Zeedijk, waar volgens Van der Neut in het verleden geregeld schapen zijn toegetakeld.

Bella zit straks aan de lijn. ,,Ze bijt fietsers en joggers’’, zegt haar baasje, die niet met haar naam in de krant wil, lachend. Molly loopt daarentegen wel los rond. ,,Maar die luistert heel goed’’, zegt de eigenaresse van deze 10 jaar oude viervoeter.

Broedtijd

Op sommige plekken in de Biesbosch worden bezoekers gewezen op de broedtijd. Zo staat aan het begin van een wandelpad bij De Viersprong, in het gebied De Elzen, een bord met daarop de foto van een kalf. Desondanks zijn er toch mensen die hun hond loslaten. Zelfs al is het op bepaalde plekken verboden. ,,Mensen zijn te lui om te lezen of ze hebben er gewoon, om het plat te zeggen, schijt aan. Het is erg frustrerend, niet alleen voor mij, maar ook van mijn collega’s overal in Nederland’’, verzucht Hogenbosch, die de schuld van incidenten bij de baasjes legt.

Van der Es en Van der Neut leggen de verantwoordelijkheid ook bij eigenaren. ,,Dat doet hij anders nooit, horen we vaak van mensen’’, zegt Van der Es. ,,Een hond gaat op jacht als hij iets ruikt. Dat is het instinct van het dier. Dat doet iedere hond’’, vult Hogenbosch aan.

Volgens Van der Neut worden de regels in De Biesbosch binnenkort aangescherpt. Zo is het wandelgebied De Elzen nu nog opgedeeld in het eerste stuk waar honden wél los mogen lopen en het tweede stuk voorbij De Viersprong waar ze alleen aangelijnd mogen lopen.

 

"We willen problemen voorkomen, vandaar de verdeling los en vast."

 

Straks moeten honden overal in De Elzen aan de riem. ,,We willen problemen voorkomen, vandaar die verdeling tussen los en vast. Wie zijn hond vrij wil laten rondrennen, kan terecht in de Louisa- en Cannemanspolder.’’ De boswachter waarschuwt hondenbezitters die lak hebben aan het aanlijngebod. ,,We hebben meer geld gekregen om het handen en voeten te geven, dus de handhaving wordt opgeschroefd.’’

En is het niet de bon van 80 euro die baasjes schrik moet aanjagen, dan is het wel de kans dat hun eigen hond het slachtoffer wordt. Zo kwam onlangs een American staffordshire­terriër in levensgevaar door een beet van een bever. ,,Nota bene een jachthond. Die zag de bever aan voor een soortgenoot’’, zegt Van der Neut.

Bron: AD