Harrie Mons

23-09-2016 - De Kroes, een van de bekendste edelherten in Nationaal Park De Hoge Veluwe, heeft de bronstperiode niet overleefd. Hij is vermoedelijk gesneuveld in de strijd om de hindes. In een gevecht is het hert in het oog geraakt.

Op slag dood
De rivaal stootte met volle kracht door tot in de hersenen. Volgens woordvoerder Henk Ruseler van het nationaal park moet De Kroes op slag dood zijn geweest.

Kemperbergweg
Fotograaf Harrie Mons, die al vroeg in het park was, vond het dode dier. Bij veel wildfotografen is het 8-jarige hert bekend van zijn regelmatige bezoeken aan observatieplaats Kemperbergweg. Hij voerde daar regelmatig strijd met concurrenten om zijn roede hindes te verdedigen. Het gebeurt niet vaak dat daarbij dodelijke slachtoffers vallen.

Bloed
Het vermoeden is dat De Fin, een ander sterk hert, de tegenstander van het slachtoffer is geweest. „Mijn collega kon dat gisteravond (donderdag, red.) niet vaststellen, bij de roedel liep helemaal geen hert. De hindes waren wel wat van slag", zegt Ruseler. „Hij blijft het wel in de gaten houden."

Bron: AD.