8 augustus 2016 - Afgelopen weekend hebben opsporingsambtenaren van de Hengelsport Federatie Midden Nederland een bootcontrole uitgevoerd op de IJssel en de Neder-Rijn. Tot onze grote verbazing zijn er op enkele kilometers water 6 (!!) personen aangetroffen die met een levende aasvis aan het vissen waren.

De betreffende personen kunnen op korte termijn een forse bekeuring op de deurmat verwachten. Het welzijn van een dier opzettelijk benadelen wordt niet getolereerd. Het sanctiebedrag voor het vissen met een levende aasvis bedraagt tegenwoordig 370 euro exclusief administratiekosten.

In de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staat op pagina 9: ‘het is verboden om bij het vissen als aas levende gewervelde dieren te gebruiken (o.a. levende vissen, amfibieën, reptielen, vogels of zoogdieren).Vissen met maden, wormen, muggenlarven e.d. is wel toegestaan.’

Het verhaal dat men dacht dat het visje zogenaamd al dood was is geen geldig excuus. Voorkom misstanden, zorg ervoor dat de aasvis op de juiste manier is doodgemaakt! Dit kan door met een voorwerp de aasvis een of meerdere krachtige tik(ken) op de kop te geven.

Gelukkig waren er ook veel sportvissers die zich wel netjes aan alle regels hielden! 
 
 
Bron: Hengelsport Federatie Midden Nederland.