18 augustus 2016 - Met een romig sausje door de pasta smaakt hij verrukkelijk. En hij is gewoon gratis verkrijgbaar. Lekkerbekken trekken steeds vaker de bossen in om cantharellen te plukken. Tot verdriet van de Nederlands Mycologische Vereniging die de populaire paddenstoel minder vaak in uitgegroeide vorm waarneemt.

In Nederland komen zes soorten cantharellen voor, waaronder de hanenkam. Vooral in de buurt van drukbezochte bezoekerscentra van natuurgebieden zijn nog nauwelijks hanenkammen te vinden die de 4 centimeter te boven gaan, stelt Nature Today.

Veel mensen weten precies om welke paddenstoel het gaat en plukken hem. Waarschijnlijk zijn er minder gewetensbezwaren omdat wetenschappelijk is bewezen dat plukken niet schadelijk is voor deze soort.  ,,Maar het gemis aan mooie hanenkammen wordt door sommige bosbezoekers wel gevoeld.''

Vorig jaar sloegen natuurbeheerders in de regio Utrecht nog alarm vanwege plukbendes uit Oost-Europa. De bossen werden kaalgeplukt door handelaren die de paddenstoelen doorverkochten voor forse prijzen. 

In Nederland zijn de meeste hanenkammen te vinden langs de lanen en bospaden.

 

Bron: AD.