16 mei 2016 - Tienduizenden Nederlandse vogels worden jaarlijks in de natuur gevangen en illegaal verhandeld. Dat zegt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming in actualiteitenprogramma EenVandaag.

Volgens een opsporingsambtenaar van de dienst worden vinken, merels, eksters en puttertjes massaal in parken, bossen en achtertuinen gevangen voor de verkoop. Volgens de flora- en faunawet mogen alle vogels die in Nederland voorkomen, alleen gehouden worden als de dieren in gevangenschap zijn geboren.

Hij noemt de roof en handel in vogels lucratief. Vooral de zangvogels zijn populair en daarvoor wordt grif betaald. Een koppel vinken levert al snel 80 euro op. Voor een zeldzame vogel wordt 500 euro betaald.

Gevangenschap
Volgens de flora- en faunawet mogen alle vogels die in Nederland voorkomen, alleen gehouden worden als de dieren in gevangenschap zijn geboren. Maar in de praktijk wordt de afkomst van vogels vrijwel niet gecontroleerd. Volgens dierenarts Jan Hooimeijer werkt dit illegale vangst in de hand, meldt EenVandaag. Ook zijn er er zorgen over het gebrek aan toezicht.

 

Bron: AD.