Een 37-jarige man uit gemeente Delfzijl is opgepakt omdat hij een roofvogel wilde vangen.

De man gebruikte een klepval met daarin een levende putter (zie foto) als lokvogel. De kast stond in de tuin op een dusdanige manier opgesteld dat hij vangklaar was. Met de verkoop van roofvogels valt veel geld te verdienen, stelt de politie.

Details over hoe de politie de man op het spoor kwam, kan een woordvoerster niet verstrekken. Wel wil ze kwijt dat dat gebeurde naar aanleiding van informatie. De man werd aangehouden tijdens een gezamenlijke controle van het Team Milieu van de politie en een inspecteur Natuurwetgeving van de provincie Groningen. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek gestart omdat sprake is van wildvang.

De politie wijst er op dat het een kwetsbare periode is voor vogels vanwege het broedseizoen. ,,Vogels die aanwezig zijn in de omgeving zijn standvogels en hebben hun nest in de nabije omgeving. Wanneer oudervogels worden gevangen betekent dit dat jonge vogels op het nest sterven aan gebrek van voedsel of eieren die niet worden uitgebroed.’’

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft geconstateerd dat het vangen van vogels nog veelvuldig voorkomt en dat het een lucratieve handel betreft.

 

Bron: Dagblad van het Noorden.